Luister
muziek
20 april 2024 - 14:30
Deel dit artikel:

‘De Heks van Almen’ betovert Cranendonck met indrukwekkende locatievoorstelling

HEEZE-LEENDE - In de zomers van 2020 en 2021 wist de voorstelling ‘De Heks van Almen’ het kerkplein van het schilderachtige dorpje Almen te betoveren. Dit aangrijpende theaterstuk, dat de eerste ‘heksen’verbranding van Nederland in 1472 als centraal thema heeft, ontving lof vanuit alle hoeken. Met betoverende, schokkende en ontroerende aspecten wist het verhaal over de heksenvervolging internationale allure te verkrijgen.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
  • Beeld - Vincent Tollenaar
Advertentie

De respons was overweldigend en resulteerde in een lawine van steunbetuigingen, donaties en uitnodigingen voor andere speellocaties. Hierdoor werd de stap naar een landelijke tournee snel gezet. Jaarlijks reist Theatermakers Achterhoek sindsdien naar verschillende plaatsen in Nederland die een rol speelden tijdens de periode van de heksenvervolgingen (1450-1750), met als doel het eerherstel van de onschuldige slachtoffers.

In mei 2024 zal ‘De Heks van Almen’ neerstrijken in Cranendonck, waar een moeder en dochter destijds werden terechtgesteld, wat een kettingreactie aan nieuwe slachtoffers en vervolgingen in De Peel veroorzaakte. Deze voorstellingen worden speciaal aan hen opgedragen, met aangepaste teksten die recht doen aan hun verhaal. De voorstelling zal plaatsvinden op de ruïne van kasteel Cranendonck, waar de moeder en dochter destijds gevangen hebben gezeten. 

Data en locatie
10, 11, 12 en 24, 25, 26 mei 2024
Ruïne kasteel Cranendonck, Cranendonck 1, Soerendonk
Vrijdag en zaterdag om 20:00 uur en zondag om 15:00 uur

Herdenkingsmonumenten voor slachtoffers
Parallel aan dit theater worden er in de zes gemeenten waar de heksenvervolgingen hebben plaatsgevonden in 1595 (Cranendonck, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Helmond, Someren en Asten), herdenkingsmonumenten opgericht voor de slachtoffers. Zes kunstenaars werken aan ontwerpen voor deze herdenkingsmonumenten en deze herdenkingsplekken worden in 2025 verbonden middels een recreatieve route door de zes gemeenten.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug